Chociaż uprawiany i przyrządzany od tysięcy lat, ryż potrafi wciąż zaskakiwać największych smakoszy. Może być przyrządzany na bardzo wiele różnych sposobów. W daniach z ryżem z powodzeniem można łączyć rozmaite składniki: jako dodatki do niego świetnie sprawują się praktycznie wszystkie rodzaje mięs, ryby, owoce morza, czy warzywa. Świetnie spisuje się w daniach jednogarnkowych, nadaje się do zapiekania, sałatek, placuszków i farszy. Zobacz, jak przyrządzić najlepsze potrawy z ryżu i wybierz jeden z zaproponowanych przez nas przepisów.
320-340 kcal/100 g
Ryż to ziarno bogate w kwas foliowy, niacynę, potas, fosfor, żelazo, magnez. Warto wybierać ryże brązowe lub dzikie, gdyż są one bogatsze w cenne składniki niż ryż biały (nawet 3-4 krotnie) - zwłaszcza w błonnik, którego ryż biały zawiera niewiele. Przez to jednak, że ryż biały jest nieco uboższy od ryżu brązowego, jest on także bardziej lekkostrawny. Ryż należy do zbóż bezglutenowych, jest więc zalecany osobom, które stosują dietę bezglutenową, np. chorym na celiakię.
Ryż brązowy to produkt pełnoziarnisty, tzn. zawiera w sobie wszystkie składniki występujące w ziarnie. Wg najnowszej piramidy żywienia produkty pełnoziarniste powinny stanowić podstawę diety, a częstość ich spożywania powinna sięgać nawet 11 razy dziennie.
Ryż w kulturze azjatyckiej jest podstawą większości dań. W Polsce również jest popularnym dodatkiem do wielu potraw – nie tylko tych na obiad. Przy pomocy odpowiednich dodatków może stać się również pożywnym śniadaniem, kolacją, a nawet deserem! Sprawdź nasze przepisy na potrawy z ryżem!